Friday, January 21, 2011

Ustaz Amirul - Dakwah dan Perasaan,papar watak 'islamik'

Assalamualaikum WBT

Salam bicara.


Drama di Slot Zehra 'Ustaz Amirul' papar tribulasi dakwah dan percintaan.


Untuk tulisan kali ini,sekadar pengkongsian untuk semua,baru-baru ini selepas tamatnya peperiksaan,terpanggil untuk menonton drama yang telah di 'download' oleh rakan di rumah sewa tentang kisah 'touching' katanya,lantas dengan sangkaan yang baik,saya terus menonton drama tersebut yang kini baru sahaja ditayangkan dalam 2 episod.

Ya,sangkaan itu benar dan tepat,kisah yang dipaparkan amat menyuentuh hati saya,anak yang belajar atas desakan bapa dan pelbagai ragam dalam kehidupan,untuk meneruskan kisahnya,saya paparkan sinopsis kisah 'Ustaz Amirul' yang ditayangkan pada setiap hari jumaat di tv3 dalam slot 'Zehra'.


SINOPSIS USTAZ AMIRUL SLOT ZEHRA TV3
USTAZ AMIRUL mengisahkan tentang cabaran dan dugaan yang perlu diharungi oleh seorang lelaki berusia 30 tahun bergelar Ustaz Amirul (Ashraf Muslim) yang baru tamat pengajian peringkat sarjana dalam bidang Usuluddin dari Universiti Islam di Mesir. Dengan dikelilingi pelbagai kepura-puraan dan manipulasi budaya moden, Ustaz Amirul akan diduga keteguhannya sebagai pemegang amanah Allah, dalam melaksanakan niatnya untuk memulakan kelas agamanya sendiri. Ustaz Amirul juga telah berjanji kepada ibunya, jika sekiranya dia tidak mempunyai seorang calon isteri setiba dia di usia 30, ibunya berhak untuk memilih mana-mana calon untuk dijadikan teman hidup Ustaz Amirul.
Walaubagaimanapun, pada masa yang sama, keluarga Ustaz Amirul tahu, kepulangannya itu sebenarnya untuk mencari Adawiya (Eira Syazira), punca sebenar mengapa sehingga kiniUstaz Amirul sukar mencari cinta di hatinya. Adawiya merupakan gadis pertama pilihan hatinya sejak di sekolah menengah. Apabila mereka tamat sekolah menengah, mereka sudah merancang untuk diijabkabulkan namun ayah Ustaz Amirul ada impian lain buat anak lelakinya itu. Setelah Ustaz Amirul mendapat tawaran melanjutkan pelajaran di Mesir, ayahnya mengharapkan segulung ijazah sebelum melangsungkan perkahwinan. Oleh kerana tidak mahu mengecewakan keluarganya, Ustaz Amirul terpaksa meninggalkan Adawiya yang pada ketika itu begitu dalam cintanya pada Ustaz Amirul.
Adawiya yang berasa kecewa serta merana, membawa diri ke bandar seterusnya mengikut sepupunya kerja di bandar sebagai kerani. Malang tidak berbau, dia ditipu dan dipermainkan sehingga terjerumus ke dunia gelap pelayan kelab malam (GRO). Hatta, Adawiya terus menjauhkan diri daripada keluarganya dengan merahsiakan perkara sebenar, dan ini membuatkan keluarga Adawiya kecewa terhadap Ustaz Amirul. Lalu, Ustaz Amirul berusaha mencari Adawiya semula, serta memohon maaf daripada keluarganya, akan tetapi, usahanya tidak berjaya.
Manakala di kampung, Anita (Zarynn Min) seorang gadis lincah yang sangat menyukai Ustaz Amirul sanggup melakukan apa sahaja untuk memiliki beliau, termasuklah memfitnah USTAZ AMIRUL yang konon cuba menodainya. Secara tidak langsung, tuduhan Anita mampu menggugat prestasi dan imej Ustaz Amirul yang dianggap sebagai seorang yang bersifat baik oleh keluarga dan penduduk.
Setelah gagal mencari Adawiya, Ustaz Amirul akur dengan ketentuan takdir dan telah bersetuju untuk menikahi Munirah (Siti Saleha), seorang gadis ayu yang bekerja untuk ayahnya. Menjelang hari pertunangan, segala persiapan telah tersedia rapi, tetapi tiba-tiba, Adawiya kembali muncul dalam hidup Ustaz Amirul.
Sebagai seorang Ustaz Muda yang berpegang teguh kepada amanah Allah, mampukah Ustaz Amirul menangani dugaanNya sebagai seorang manusia yang sentiasa diuji untuk berlawan dengan nafsu ? 

*Sekadar pengkongsian dibalik kisah 'Ustaz Amirul,bukan minat sebab nama beliau mirip nama saya,tapi intipati kisah 'keislaman' yang cuba dipertontonkan,kini rakyat malaysia mampu menerima drama yang berkonsep kan 'islamik'.Dialog yang penuh dengan isi keislaman ini harus diteruskan bagi penggiat seni tanah air Malaysia.


Mohamad Amirul Amin, 
2 comments: